Contact en ondersteuning
Het fors verminderen van stikstofuitstoot kan veel gevolgen hebben voor het bedrijf. Maar het kan ook impact hebben op betrokken ondernemers en gezinnen. Naast regelingen om de stikstofuitstoot terug te brengen, is er daarom ook ondersteuning en begeleiding bij het vinden van eventuele passende mentale hulp en informatie op maat.
Informatie op maat
Wilt u meer informatie over de mogelijkheden in specifiek uw situatie? Er zijn verschillende informatiepunten waar u contact mee kunt opnemen.
Zaakbegeleider: een vast aanspreekpunt
Een zaakbegeleider ondersteunt een agrarisch ondernemer bij het in beeld brengen van de mogelijkheden voor de toekomst van het bedrijf. De zaakbegeleider luistert hierbij naar de wensen en behoeftes van de ondernemer en bekijkt vervolgens samen met de ondernemer naar de verschillende opties. De zaakbegeleider biedt hierbij informatie over onder meer de regelingen, het proces en biedt ondersteuning bij het soepel doorlopen van het hele traject (van aanvraag tot en met definitieve beschikking). Ook kan de zaakbegeleider helpen bij het opstellen van een ondernemingsplan en ondersteuning bieden bij het invullen van de AERIUS check. Omdat iedere situatie anders is, gaat het hier om maatwerk per bedrijf. De gesprekken met een zaakbegeleider zijn gratis en geheel vrijblijvend.
Mentale ondersteuning
De keuze voor innoveren, verplaatsen, omschakelen of het beëindigen van een bedrijf kan veel impact hebben op zowel ondernemer als familieleden. De zaakbegeleider kan ook helpen bij het vinden van de juiste zorg en ondersteuning bij bijvoorbeeld sociaal emotionele problemen.
Afspraak maken
Onderstaande ondernemers kunnen een afspraak maken met een zaakbegeleider:
- Agrarisch ondernemers die gebruik maken van de regelingen binnen de aanpak piekbelasting (Lbv-plus, verplaatsen, verduurzamen, innoveren en/of extensiveren).
- Agrarisch ondernemers die gebruik maken van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv).
- Agrarisch ondernemers dichtbij een Natura 2000-gebied, die net buiten de doelgroep van de regelingen Lbv en Lbv-plus vallen of die de AERIUS check nog niet hebben ingevuld.
Via RVO is een afspraak in te plannen met een zaakbegeleider. Dit kan digitaal of telefonisch via: 088 - 042 42 42 (bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 tot 17:00 uur).
Vragen of meer informatie?
- Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO): Heeft u vragen over de aanpak piekbelasting en de ondersteunende regelingen? Of valt u niet onder de aanpak piekbelasting, maar wilt u wel weten welke mogelijkheden er zijn om de stikstofuitstoot van uw bedrijf te verminderen? Dan kunt u contact opnemen met RVO: 088 042 42 42 (bereikbaar op werkdagen tussen 08:30 tot 17:00 uur) of kijk op: www.rvo.nl/contact
- Landelijk Informatiepunt Stikstof en Natura 2000 van BIJ12: Voor vragen over de AERIUS Check en vergunningverlening. Het informatiepunt is bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur op telefoonnummer 085 – 486 25 90. Of via het vragenformulier op: Helpdesk Stikstof en Natura 2000 - BIJ12.
- Digitaal loket Belastingsdienst: voor fiscale vragen over de beëindigingsregelingen, kunt u terecht bij het Digitaal loket van de Belastingdienst.
Relevante webpagina's per provincie
Onderstaand vindt u een overzicht van websites waar u meer informatie kunt vinden over de ondersteuningsmogelijkheden in uw provincie:
- Drenthe
- Flevoland: op dit moment zijn in Flevoland geen aanvullende regelingen of instrumenten.
- Friesland
- Gelderland
- Groningen
- Limburg
- Noord-Brabant
- Noord-Holland
- Overijssel
- Utrecht
- Zeeland
- Zuid-Holland